Eettinen kuluttaminen

“Maailmamme hukkuu jätevuoren alle”. Tämä on ollut tunnettu slogan jo vuosikausien ajan. Ja kyseisellä sloganilla on myös selkeä tausta: ihmisten jätteiden kulutus on noussut sellaiseen vauhtiin, ettei kaikkea saada kierrätettyä tai hyötykäytettyä. Kyseessä on niin sanotun kerskakulutuksen aikakausi, jolloin kaikki kotiin kannetut tuotteet on joko kulutettu nopeasti tai niiden elinkaari on suhteellisen lyhyt. Taloudessa tehtävät omat valinnat ovat kaikista tärkeimpiä niin tuotteiden elinkaaren kuin myös niiden eettisyyden kannalta.

Tuotteiden ja kulutuksen eettisyyttä voidaan tarkastella monesta eri näkökulmasta: elintarvikkeiden eettisyyttä voi punnita esimerkiksi tuotantotavan tai maan perusteella. Kulutustuotteiden ja tekstiilien eettisyydessä niiden tuotantomaa ja tuotannon olosuhteet ovat ratkaisevia avainkysymyksiä. Tämän lisäksi eettisyyttä voi arvioida esimerkiksi yritysten edustaminen arvojen ja aatteiden perusteella. Omaa kulutustaan voi säädellä monella helpolla tavalla eettisempään ja kestävämpään suuntaan. Eettisyys hyödyttää omaa itseä sekä tietysti ympäristöä ja muita ihmisiä. Eettiset valinnat mahdollistavat kestävämmän tulevaisuuteen.

Elintarvikkeiden eettisyys

Elintarvikkeet ja niiden eettisyys on aihe, joka puhuttaa entistä enemmän joka vuosi. Muutamia vuosikymmeniä sitten suurin osa elintarvikkeista saatiin vielä oman kotimaan rajojen sisäpuolelta. Eläinperäisiä tuotteita käytettiin aina, kun niitä oli hyvin saatavilla ja erikoistuotteet sekä vientituotteet olivat erikoisuuksia, joita nautittiin silloin, kun suuret kauppalastit olivat saapuneet satamiin. Nykyään tuotteita saa ympäri maailmaa ja ympäri vuoden. Tuotteen hiilijalanjälki pienenee saman tien, kun suosii kotimaista ja ostaa sellaisia elintarvikkeita, jotka ovat sesongissa.

Kannattaa myös miettiä, haluaako esimerkiksi käyttää eläinperäisiä tuotteita suurissa määrin. Mikäli juo maitoa ja syö lihaa, on syytä kiinnittää huomiota siihen, onko tuote luonnonmukainen. Luomu on merkki siitä, että tuotteen tuotannossa on ajateltu eettisiä arvoja ja eläinten olosuhteita usein enemmän kuin tavallisissa tuotteissa. Kasvissyöjäksi ryhtyminen ei toki ole ainut vaihtoehto, mutta eläinperäisten tuotteiden vähentämisellä on selkeitä ympäristövaikutuksia ja eettisiä kysymyksiä esimerkiksi lihan alkuperästä ja eläinten hyvinvoinnista ei tarvitse miettiä samalla tavalla.

Kulutustuotteet ja eettiset valinnat

Kulutustuotteet ja tekstiilit ovat jokapäiväisiä ja yleensä lyhytikäisiä tuotteita. Monet kulutustuotteet tulevat muovipakkauksissa, jotka heitetään saman tien roskakoriin tuotteen käyttöönoton yhteydessä. Muoviroskalta on lähes mahdotonta välttyä, mutta jos voi suosia muovittomia vaihtoehtoja, on tämä aina eettisempi valinta. Muoviroska on erityisen vaarallista suurille vesistöille ja uutisissa näkeekin usein, miten upeat meren asukit uiskentelevat muoviroskan seassa ja meren riuttamuodostelmat ovat kuihtuneet pieniksi. Tällaista näkyä tuskin kukaan mielellään katselee ja omat valinnat vaikuttavat pitkälle.

Tekstiileistä ja niiden eettisestä valmistamisesta on viime vuosikymmenen aikana puhuttu enemmän kuin koskaan aiemmin. Valtavat vaatteiden valmistajat ovat jääneet kiinni esimerkiksi lapsityövoiman käyttämisestä tai minimaalisen pienten palkkojen maksamisesta vaatetehtaidensa työntekijöille. Leijonanosa vaatteista on nykypäivänä valmistettu halpatyömaissa ja on selvää, että eettisyys on näiden maiden tuotanto-olosuhteista usein kaukana. Kannattaa siis tutkia tekstiilien alkuperää tarkemmin ja esimerkiksi valita yrityksiä, jotka kannattavat eettistä tuotantoa. Myös laadun suosiminen paljouden sijaan kannattaa ja tällä tavoin tuotetta voi käyttää vuosikausien ajan.

Yritysten erilaiset arvot

Forbes-lehti listaa joka vuosi maailman eettisimpiä arvoja onnistuneimmin kannattavat yritykset. Forbes tutkii esimerkiksi yritysten jätteentuotantoa ja hyödykkeiden uusiokäyttöä sekä hyvää johtajuutta. Esimerkiksi vuoden 2018 listauksessa suomalainen Outotec OYJ pääsi listan kolmossijalle. Kotimainen huippuosaaja näytti taitonsa esimerkiksi luonnonvarojen kestävän ja luonnonmukaisen kuluttamisen saralla. Tällaiseen muidenkin yrityksen tulisi pyrkiä. Pienen perehtymisen perusteella voi usein oppia jo paljon siitä, mitä yritys oikein edustaa ja voiko sen toiminnassa puhua eettisyydestä ja kestävästä kehityksestä.

On myös olemassa lukuisia kansainvälisiä järjestöjä, jotka tukevat ja rahoittavat eettisesti toimivien yritysten toimintaa. Esimerkiksi Norfund-niminen järjestö, joka on perustettu jo yli 20 vuotta sitten, on sijoittanut yli kaksi miljardia euroa kahteensataan kestävän kehityksen vihreitä arvoja noudattavaan ja kunnioittavaan yritykseen. Kestävän kehityksen periaatteiden noudattamisen uskotaan usein johtavan siihen, että yrityksen toiminta on normaalia kalliimpaa, mikä hidastaa tuottoja. Norfundin rahoittamat yhtiöt ovat todistaneet tämän olevan päinvastoin: niiden tuottavuus on jopa 70 % keskivertoa parempaa.

Kierrätys ja kestävä kehitys ovat valintoja

Yksi luonnon kannalta eettisimmistä tavoista, joilla kuluttaja voi vaikuttaa ympäristöönsä, on kierrättäminen. On tutkittu, että kierrättäminen perustuu suuresti siihen, millainen moraalikäsitys ihmisellä on omasta taakastaan ympäristön ja muiden ihmisten puolesta. Jos kuluttaja kokee olevansa muista vastuussa ja moraali puhuu kierrättämisen puolesta, tällöin kuluttaja myös todennäköisimmin kierrättää huolellisesti. Kierrättäminen helpottaa materiaalien uusiokäyttöä ja vähentää jätteen määrää jätteenkierrätyslaitoksilla. Mitä enemmän uusiokäyttöä saadaan aikaan, sitä vähemmän uutta tarvitsee tuottaa ja näin säästetään luonnonvaroja.

Tavallisella kuluttajalla on kaiken kaikkiaan valtavan paljon erilaisia mahdollisuuksia valita ja kuluttaa eettisesti jokapäiväisessä arjessaan. Pienilläkin valinnoilla on suuri merkitys ja eettisestä kuluttamisesta voi helposti tehdä osan elämäntapaansa. On selvää, että kerskakulutuksen ajat alkavat olla pikkuhiljaa ohi ja maapallo ei enää voi tuottaa tarvittavaa materiaa kaikkien ihmisten tarpeisiin. Tämän takia uuden tuottamisen sijaan on tärkeä pystyä hyödyntämään vanhaa. Pieni tarkkaavaisuus kuluttamisessa on siis itsessään jo askel kohti eettisempää kulutusta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *