Ekologiset vaatteet – onko niitä?

Monesti vaateteollisuutta pidetään eettisesti likaisimpana alana. Se yhdistetään helposti kemikaaleihin, lapsityövoimaan, halpaan tuotantoon ja myrkkyihin. Vuosittain useita kertoja muuttuvat maailmanlaajuiset trendit pakottavat alan tuottamaan vaatteita nopeasti ja halvalla. Tällainen tehotuotanto on melkein pakotettu suoristamaan nurkkia ja suosimaan keinoja, jotka eivät vastaa eettisiä eivätkä ekologisia periaatteita. Yhä kasvavissa määrin uutisissa vilahtelee jopa suurien vaateketjujen nimiä, jotka ovat tehtaillaan saastuttaneet ympäristöä tai käyttäneet vaarallisia kemikaaleja. Onneksi kuluttajat ja yhteiskunta ovat heränneet vaatimaan ekologisuutta, myös vaatteissaan.

Normaalin vaateteollisuuden rinnalle on kehittynyt puhdas ja eettisempi vaatetuotanto, jossa on käytetty kierrätettyjä ja ympäristöystävällisiä materiaaleja. Suomalaisille tutut kirpputorit ovat tärkeä ekologisuutta tukeva keino. Kirpputoreilla ihmiset pystyvät myymään tarpeettomia vaatteitaan heille, jotka käyttäisivät niitä. Kirpputorivaatteet tarkoittavat sitä, että ostajan tarvetta varten ei tarvitse luoda uutta tuotetta vaan jo tuotettu tuote kelpaa. Kirpputorivaatteita tai vanhoja vaatteita pystyy nykyään myös parantelemaan oman tyylin mukaisesti. Internet on pullollaan ohjeita ja vinkkejä.

Ekologiset vaatteet Suomessa

Suomalaiset eivät tunnetusti vaatteilla koreile, mutta maailmanlaajuinen kapitalismi ja ostovimma ovat rantautuneet myös kotimaan kamaralle. Vaatekauppoja ja vaatteita on ostettavissa tänä päivänä enemmän kuin koskaan. Tosin monet suomalaiset käyttävät vaatteitaan vieläkin niin kauan, kunnes ne reikiintyvät tai suorastaan hajoavat päälle. Etenkin suurien kaupunkien ulkopuolella asuvat keskittyvät niillä harvoilla ja valituilla vaateostoskerroilla ainoastaan käytännöllisyyteen ja pitkäikäisyyteen, mikä on itsessään hyvin ekologinen käytäntö. Etelän suurissa kaupungeissa kuluttaja etsii tietoisemmin juuri ekologisesti tuotettuja vaatteita.

Ekologinen kuluttaja kiertää kaukaa halpoja vaatteita myyvät kaupat ja keskittyy laadukkaista materiaaleista valmistettuihin kestäviin tuotteisiin, joita voi käyttää mahdollisimman pitkään. Kirpputorien suosio on samalla kasvanut räjähdysmäisesti ja vanhat katukirpputorit ovat siirtyneet internetiin, jossa melkein jokaisella suurkaupungin kaupunginosalla on oma kierrätysryhmä. Suomalaiset ovat myös käteviä käsistään, eivätkä pelkää alkaa muuttamaan vaatetta juuri omalle tyylille sopivaksi. Halpavaatteiden rinnalle on syntynyt myös luksusmerkkejä, jotka myyvät tuotteitaan kierrätetyistä materiaaleista kuten luomupuuvillasta, kierretyistä vaatteista tai näytepaloista.

Mitä sitten tarkoittaa ekologinen vaate?

Vaatteiden ekologisuus voi koostua monesta eri osasta. Vaikka luomupuuvillaa pidetään ekologisensa, myös sen valmistusprosessin täytyy olla mahdollisimman luontoystävällinen. Ekologisuuteen kuuluvat niin ikään kunnolliset työolosuhteet sekä palkka vaatetehtaan työntekijöille. Käytettyjen materiaalien ja valmiiden vaatteiden täytyy olla myrkyttömiä. Lisäksi ekologinen vaate on ajaton. Sen suunnittelussa on otettu huomioon yhdisteltävyys muiden vaatteiden kanssa, jotta sen käyttöikä olisi mahdollisimman pitkä. Neonväriset tai viimeisimpiä muotitrendejä seuraavat vaatteet ovat harvemmin käytössä edes samaan aikaan seuraavana vuonna.

Ekologinen vaate kestää hyvin käyttöä ja pesua. Se ei kutistu tai haalene pestäessä eikä siihen muodostu nukkaa. Kestävyyden takia siitä muodostuu pitkäikäinen käyttövaate. Ekologisuustrendi on myös tuonut markkinoille aivan uudenlaisen vaatetyypin: monikäyttöisen vaatteen. Yhtä vaatetta voi tänä päivänä käyttää monessa tilanteessa tai muunnella siitä esimerkiksi hameen, mekon ja paidan. Tällaisia vaatteita ovat niin ikään esimerkiksi jatkettavat housunlahkeet ja hameen helmat. Ekologinen vaate on myös kirpputorilta ostettu, korjattu tai itse tuunattu vaate.

Miten kuluttaja voi vaikuttaa vaatteen ekologisuuteen?

Kuluttaja on tärkeässä asemassa ekologisten vaatteiden tuotannossa. Kuluttajan ostokäyttäytyminen kertoo vaatealalle mitä kuluttajat haluavat ja täten he voivat muuttaa tuotantoaan siihen suuntaan. Kuluttaja voi suosia ajatonta ja kestävää muotia. Ajattomat muotikappaleet eivät vanhene koskaan. Muutama hyvin valittu ja ajaton vaate muodostaan perusvaatekaapin, josta voi yhdistää vaatteita toisiinsa ja täten löytää pukemista joka tilanteeseen. Vaatteita pitää ostaa vain silloin, kun siihen on todella tarvetta. Perusvaatekaapista pitää löytyä helposti muunneltavia vaatteita, joita voi koristella asusteilla.

Kierrätys kuuluu ekologisuuteen, joten vaatteiden myyminen kirpputorilla, lainaaminen kavereille tai suorastaan lahjoittaminen sitä tarvitseville on maailman paras ekotoimi. Kuluttajan täytyy myös huoltaa vaatteitaan oikein, jotta ne pysyisivät pitkäikäisinä. Esimerkiksi vaatteiden pesuohjeiden noudattaminen ja nahkakenkien hoitaminen takaa sen, että ne kestävät monta vuotta jopa kovaa käyttöä. Vaatteita ostaessa kierrätettyjen materiaalien suosiminen on luultavasti selkein ekoteko, mutta myös kotimaisen tuotannon ja käsitöiden tukeminen on ekologisesti hyvä päätös. Tällöin omat arvot ratkaisevat mikä on tärkeämpää.

Ekologisuuden apuna toimivat sertifikaatit

Kuluttajalle alkuperämaa näkyy ainoastaan vaatteen pesulapussa näkyvästä Made In -tekstistä, mutta vain harva ymmärtää, missä oloissa vaate on tehty ja miten pitkän ketjun jälkeen vaate on saapunut kauppaan. Ymmärtämisen tueksi on kehitetty erilaisia sertifiointimerkkejä. Sertifikaatteja saavat vain sellaiset vaatemerkit, jotka vastaavat niitä myöntävien tahojen tarkkoja standardeja. Merkittäviä sertifikaatteja ovat esimerkiksi suomalaisille tuttu Reilu Kauppa. Muita tunnettuja merkkejä ovat työntekijöiden oloja parantava Fair Wear Foundation -merkki ja vaatteiden myrkyttömyyttä edistävä Öko-teks.

Kuluttajia haastetaan vähentämään kulutusta kampanjoinnin keinoin

Kuluttajia on haastettu muuttamaan ostokäyttäytymistään. Tunnetuin haaste on varmasti olla ostamatta yhtään uutta vaatetta vuoden aikana, mikä erityisesti pakottaa ihmisen katsomaan omaa vaatekaappia aivan uusin silmin. Vuosittain huhtikuussa järjestettävä Vaatteiden Vallankumous on erityisesti keskittynyt vaatteiden ekologisuuteen ja eettisyyteen. Se perustuu Isosta-Britanniasta alkunsa saaneeseen Fashion Revolution -kampanjaan. Kampanjan idea on tuoda esille vaateteollisuuden epäekologisuutta ja järjestää tempauksia ympäri maata liittyen vuosittain vaihtuvaan teemaan. Some-kanavilla vallankumoukseen on otettu osaa esimerkiksi kuvin, jossa vaatteet on puettu päälle nurinpäin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *