Elä ekologisemmin: Luonto kiittää

Ekologinen elämä ja vapaa-ajan vietto ovat olleet paljon esillä viime vuosikymmeninä. Eikä turhaan, sillä ilmastonmuutos on todellisuutta, jota meistä jokaisen tulisi hillitä omilla päivittäisillä kulutustottumuksillamme. Tärkeää onkin sovittaa oma arki ja vapaa-ajanvietto yhteen ilmastoystävällisten valintojen kanssa. Ekologinen elämä ei tarkoita kaikesta kieltäytymistä tai vapaa-ajan aktiviteettien vähentämistä – päinvastoin. Oikeilla valinnoilla voit elää entistä rikkaammin ja viettää myös eläkepäiväsi puhtaasta ilmasta nauttien. Ekologisuuteen liittyy myös usein vahva yhteisöllisyys, mikä tuo paljon iloa vapaisiin hetkiin.

Nyky-yhteiskunnassa on tarjolla paljon ilmastoystävällisiä tapoja ja tottumuksia niin arkeen, kuin vapaa-aikaan ja harrastuksiinkin. Mikäli ekologiset valinnat eivät ole tällä hetkellä millään tavoin osa todellisuuttasi, ei kannata pelästyä, sillä jo pienillä muutoksilla saa ihmeitä aikaan. Kun hyvistä valinnoista tulee ajan kanssa osa sekä arkea että juhlaa, alkaa niitä tehdä kuin itsestään, eikä sen suurempaa suunnitelmallisuutta näin ollen vaadita. Kiinnitä huomiota erityisesti siihen, miten matkustat ja liikut, mitä syöt ja juot sekä mitä ostat vapaa-aikanasi.

Matkaile ja liiku ekologisesti

Ekologinen eli vihreä matkailu on nykypäivän kestotrendi. Lentoliikenne on yksi suurimmista hiilidioksipäästöjen tuottajista, joten ihmiset ovat alkaneet suosia lähimatkailua tai tehdä ekologisempia valintoja ulkomaanmatkoillaan kompensoidakseen lentoliikenteen saasteita. Kannattaa hypätä aina esimerkiksi junaan kun vain on mahdollista, ja kulkea lyhyemmät etäisyydet kävellen tai pyöräillen. Euroopan kiehtovat suurkaupungit pitävät edelleen pintansa matkailijoiden suosikkikohteina, mutta niiden rinnalle ovat tulleet retriitit, vaellukset ja muut aktiivilomat. Monet haluavat myös majoittua lomallaan paikallisesti ja samalla oppia maan tavoista ja elämäntyylistä.

Koska lentoliikenteen päästöt ovat yksi merkittävimmistä ilmaston saastuttajista, kannattaa pyrkiä aina valitsemaan lomakohde mahdollisimman läheltä ja välttämään kaukomatkoja ja lentojen vaihtoja. Suurin osa ihmisistä on myös valmis maksamaan vihreästä matkailusta, ja päästöverojen käyttöönottamisella onkin runsaasti kannattajia. Voit myös itse yhtyä tähän joukkoon, jotta aloite menisi läpi Suomessakin. Kannattaa myös rehellisesti miettiä, tarvitseeko kaukomaille edes päästä säännöllisesti. Suomessakin on paljon nähtävää ja matkaa voi taittaa esimerkiksi pyörällä Kuninkaanreittiä pitkin.

Syöminen ja muut nautinnot

Syöminen on yksi elämän nautinnoista, joka kruunaa sekä juhlan että vapaa-ajan. Itsensä hemmottelusta ei pitäisi tuntea huonoa omaatuntoa, mutta tätäkin nautinnon lajia voi harrastaa ympäristöystävällisemmin. Nyrkkisääntönä olkoon se, että kannattaa aina suosia lähiruokaa kun vain mahdollista. Valitse paikallisen sadon parhaimmat, vuodenaikaan sopivat tuotteet, jotka on tuotettu mahdollisimman lähellä sinua itseäsi. Tämä takaa paitsi kaikkein maukkaimman aterian, myös sen, että ympäristöä on kunnioitettu ja paikalliset maaviljelijät saaneet korvauksen työstään. Suosi myös paikallisia ravintoloita ja välttele ketjupaikkoja.

Vapaa-aikaa ja lomapäiviä voi viettää myös marja- ja sienimetsässä. Samalla kun saa liikuntaa keholleen, täyttyy pakastin luonnon herkuista ekologisesti. Miltä kuulostaisi hillojen poiminta Lapin jänkhällä? Varmasti unohtumaton vihreä kokemus, ja saalis mitä mainioin! Eikä tarvitse mennä edes Lappiin asti, sillä ihan lähilenkkipolultakin voi kerätä vaikka nokkosia ja villivadelmia. Suomen jokamiehen oikeudet takaavat, että luonnossa voi liikkua, nauttia ja yöpyä vapaasti, ja kaikki luonnon antimet ovat vapaasti kaikkien hyödynnettävissä.

Ostokset

Vapaa-ajan viettoon liittyy yleensä erilaisten vaatteiden, laitteiden ja harrastusvälineiden ostaminen. Kuluttajalla onkin suuri valta tällä alueella tehdä vihreitä, ekologisia päätöksiä. Kysymys kuuluukin: Tilaatko tuotteesi ulkomailta vai ostatko läheltä, paikallisia vaatteita ja välineitä suosien? Nyt kun verkkokauppa Amazon on rantautumassa myös Suomeen, ovat nämä kysymykset ajankohtaisempia kuin koskaan. Hyödynnä siis kotimaiset tuotteet ja korjaa itse tai korjauta vanhat varusteet ja vaatteet aina kuin mahdollista. Omia ompelutaitoja ei todellakaan ole luvatonta terästää!

Jokainen varmasti ymmärtää, että Suomesta ei tavara ole loppumassa. Kannattaakin käydä kirpputorit ja kierrätyskeskukset läpi, kun etsii uusia vapaa-ajan vaatteita. Pyörääkään ei välttämättä tarvitse hankkia omaksi, vaan voi käyttää kaikkialta löytyviä kaupunkipyöriä tai tehdä vähintäänkin naapurin kanssa yhteisomistussopimus polkupyörästä. Taloyhtiöt myös jakavat talojen asukkaiden vapaa-ajan tavaroita sisäpihojen lavoille, joihin saa lahjoittaa kaiken ylimääräisen. Myös muut kuin talon omat asukkaat ovat tervetulleita penkomaan, joten kannattaa seurata sosiaalisessa mediassa, missä sinua lähin lava täynnä hyödyllistä tavaraa sijaitsee.

Aineetonta vapaa-aikaa

On myös hyvä muistaa, että aina vapaa-aikaan ei tarvitse liittyä minkäänlaista ostamista tai kuluttamista. Aineettoman lahjan tavoin myös vapaa-aikaa on mahdollista viettää täysin aineettomasti. Tiesitkö, että esimerkiksi suomalaisista saunoista pyritään saamaan osa Unescon aineetonta kulttuuriperintöä? Tästä siis mitä parhain ja perinteisin idea vapaa-ajan viettoon: järjestä saunailta ystäväporukallesi. Myös aktiviteetit, kuten roskien kerääminen juoksulenkin lomassa ja rantojen siivoaminen, ovat nousseet suosioon ihmisten etsiessä yhä ekologisempia tapoja urheilla ja viettää vapaa-aikaa.

Luonto kiittää ekologista vapaa-ajan viettäjää

Ekologiseen lomailuun ja vapaa-ajan viettoon on tarjolla monenlaisia mahdollisuuksia. On tärkeää kiinnittää huomiota matkustus- ja liikkumistapoihin, syömistottumuksiin sekä siihen, mitä ostaa ja mistä ostaa. Positiivista on, että vihreästä matkailusta ja vapaa-ajasta on tullut nouseva trendi ja ihmiset etsivät uusia tapoja nauttia elämästä, samalla luontoa kunnioittaen. Esimerkiksi roskien kerääminen lenkkeilyn lomassa on tällä hetkellä erittäin suosittua. Kannattaakin laittaa mielikuvitus liikkeelle ja keksiä aina vain uusia ja trendikkäitä vapaa-ajan viettotapoja, jotka ovat samalla ekologisia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *