Kalusteiden kierrätys

Jokaisella meistä on joskus pyörinyt ei-haluttua tavaraa joko kaappien perukoilla tai laatikon pohjalla. Usein tällaiset pienet tavarat ja tuotteet unohtuvat kätköihin pitkäksi aikaa ja niihin ei kiinnitetä mitään huomiota. Astetta hankalampi tilanne koituu kuitenkin, kun tarpeettomat huonekalut alkavat vallata tilaa asunnosta. Monilla ei ole ylimääräisiä neliöitä asunnoissaan tuhlattavaksi ja siksi vanhoista huonekaluista eroon pääseminen voi olla monille todella hankalaa. Tällä sivulla käymme läpi tapoja, joilla tilanteelta voi välttyä.

Ei-toivotut ja ylimääräiset kalusteet voivat kertyä talon nurkkiin monessa eri tilanteessa. Kenties joku sukulainen tuo mukanaan vanhan piirongin, vaikkei tämä olekaan lahjan saajan toiveissa. Toiset muuttavat uuteen asuntoon ja samalla vanhat huonekalut alkavat näyttää turhan nuhjuisilta uusiin puhtaisiin ja siisteihin kalusteisiin verrattuna. Monilla ei ole käytössään esimerkiksi autoa, jolla kalusteita voisi viedä kierrätyskeskukseen ja usein ihmiset eivät myöskään tiedä, missä lähin kierrätyskeskus sijaitsee. Kaikki kierrätyskeskukset eivät edes ota vastaan vanhoja kalusteita niiden suuren määrän vuoksi.

Kierrätys netissä

Kun päättää kierrättää vanhoja huonekalujaan, on tärkeää muistaa muutamia asioita: ensinnäkin huonekalujen tulee olla riittävän ehjässä kunnossa, jotta niistä voi olla iloa seuraavalle omistajalle. Siksipä ikivanha, läikikäs ja koiran pilalle pureskelema huonekalu ei välttämättä ole kaikista paras kohde kierrätykselle. Ensimmäisenä kannattaa kuitenkin kokeilla onneaan internetin monilla erilaisilla kierrätyspalstoilla. Vanha sanonta kuuluu: toisen roska voi olla toisen aarre. Kenties joku internetissä kaipaa juuri sellaista huonekalua, josta toinen on hankkiutumassa eroon.

Monet kierrätyspalstoilla aikaansa kuluttavat ihmiset etsivät itselleen mielenkiintoista projektia ja toiset yksinkertaisesti rakastavat kaikkea retroa ja omaperäistä. Siksi kannattaakin kokeilla vanhan huonekalun myymistä tai lahjoittamista. Myyntiin liittyy yksi tärkeä seikka, joka usein myyjältä kuitenkin unohtuu. Usein nimittäin tunnearvo kiipeää huonekalun tai muun tavaran todellisen arvon edelle, eikä potentiaalisia ostajia tällöin yleensä löydy. Jos todella haluaa päästä tavarasta eroon, hinta kannattaa pitää järkevissä mittasuhteissa tai vastaavasti esimerkiksi harkita tavaran lahjoittamista ilmaiseksi.

Kierrätyskeskukset

Usko tai älä, maamme on edelleen pullollaan mitä erilaisimpia kierrätyskeskuksia. Kaupungeissa kirpputorit ovat usein myös ottaneet osakseen kierrättäjän roolin ja ottavat mielellään vastaan vanhoja huonekaluja. Kirpputori myy vastaavasti tuotteen eteenpäin kohtuullisella hinnalla kiinnostuneelle ostajalle. Kannattaa siis käydä lähimmällä kirpputorilla tutustumassa liikkeen myytäviin tuotteisiin ja kysyä, sopisivatko omat vanhat huonekalut kirpparin omistajan mielestä mukaan liikkeen valikoimaan. Hyvällä tuurilla vanhoista kalusteista myös maksetaan pieni korvaus ja tällöin kumpikin osapuoli pysyy takuulla tyytyväisenä.

Kaupunkien ulkopuolella sijaitsee myös jätteenkäsittelylaitoksia. Ennen vanhaan näitä laitoksia kutsuttiin kaatopaikoiksi. Nykyään sana “kaatopaikka” ei kuitenkaan kuvaa laitoksen todellista toimintaa, sillä asiakkaat eivät saa tulla kaatamaan vanhoja tavaroitaan laitoksen taakaksi aivan tuosta vaan. Kierrätyskeskuksilla on ohjeet siitä, minne kalusteita viedään ja mihin tietyn tyyppiset kalusteet täytyy asettaa. Joskus tästä tulee myös maksaa pieni summa keskukselle, joka huolehtii kalusteen eteenpäin kierrätyksestä. Tämä on kuitenkin tehokas tapa päästä tarpeettomasta tavarasta eroon.

Mitä vanhoille kalusteille ei saa tehdä?

Vanhoja kalusteita käsitellessä ja kierrättäessä täytyy pitää mielessä, ettei kalusteita saa käsitellä ihan miten sattuu. On tärkeää ymmärtää, että tavaran omistaja on siitä vastuussa tuotteen ostohetkestä aivan loppuun saakka. Vastuullinen käsittely on hyödyksi muille ihmisille ja ympäristölle. Kaupungeissa asuvien tulisi tietää, ettei vanhoja kalusteita saa viedä esimerkiksi asuntoyhtiön jätekatoksiin. Usein nimittäin jätekeskuksen roska-autot eivät pysty viemään mukanaan kalusteita vaan ainoastaan niille tarkoitettua yleisjätettä. Pahimmassa tapauksessa kalusteista eroon pääseminen kaatuu talonmiehen harteille.

Jätekatosten lisäksi vanhoja kalusteita ei saa esimerkiksi viedä luontoon seisomaan. Uskomatonta kyllä, vielä tänäkin päivänä saattaa nähdä esimerkiksi yksinäisen nojatuolin seisomassa tien poskessa vailla omistajaa. Tällainen vastuuton tavarasta eroon hankkiutuminen voi koitua jopa ohikulkevien autojen vaaraksi ja aiheuttaa onnettomuuksia. Vaikka tuntuisikin hauskalta idealta polttaa vanha sohva vaikkapa juhannuskokossa, tämä ei myöskään ole sallittua. Sohvan sisukset saattavat esimerkiksi sisältää materiaalia, joka aiheuttaa myrkyllisiä kaasuja, joita kokon polttajat sitten hengittävät keuhkoihinsa siitä tietämättä.

Kalusteiden tuunaus

Vanhoja kalusteita sen sijaan saa ehdottomasti tuunata, eli korjata uuteen uskoon. Kalusteiden ja kierrätysmateriaalien muuntamisesta mitä erilaisimmiksi uusiksi käyttötavaroiksi ja huonekaluiksi onkin tullut viime aikojen suuri trendi ja tällä tavalla uusitut huonekalut ovatkin usein kaikista rakkaimpia ja tyylikkäimpiä. Uusi päällyste sohvalle, uusi lakkaus pöydälle tai maalaus ruokapöydän tuoleille saattaa tehdä kalusteesta jo niin erilaisen näköisen, että se näyttää aivan uudelta. Tämä on myös luontoa säästävä ja eettisesti paras vaihtoehto.

Lopuksi

Kaiken kaikkiaan vanhoille huonekaluille voi tehdä kaikenlaista järkevää ja niistä eroon pääseminen ei olekaan niin vaikeaa, kuin moni luulee. On tärkeää ymmärtää oma vastuu huonekalusta ja tämä vastuu yltää tuotteen elinkaaren jokaiseen eri vaiheeseen. Kaupungeissa ja maalla asuville haasteet kalusteista eroon hankkiutumisessa ovat hieman erilaiset, mutta paras tapa vastuuttomuuden sijaan on joko myydä huonekalu, kierrättää se jätteenkäsittelylaitoksella tai vaikkapa pyytää kierrätyskeskusta hakemaan sen pois pientä korvausta vastaan. Näin vanha huonekalu voi saada uuden elämän muualla!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *