Trashion – mitä se on?

Ekologisuuden myötä kierrätys ja kaikenlaisten tee-se-itse ratkaisujen suosio on kokenut aivan uudenlaisen tulemisen. Jo 1990-luvun lopulla ennustettiin seuraavan muoti-ilmiön olevan DIY eli tee-se-itse. Jo tuolloin oli muodikasta tehdä vaatteita esimerkiksi vanhoista farkuista, mutta vielä silloin ei tälle suuntaukselle ollut omaa nimeä. Ensimmäisen kerran termiä käytettiin Uudessa-Seelannissa vuonna 2004 ja sen käyttö laajeni etenkin vuoden 2005 aikana. Myös sanat re-fashioning, re-using, upcycling sekä DIY fashion tarkoittavat tänä päivänä trashionia.

Sana trashion on yhdistelmä kahdesta englanninkielisestä sanasta: trash, joka tarkoittaa roskaa ja fashion, joka tarkoittaa muotia. Trashionin idea onkin luoda muotia joko käyttämällä aineksina sekä omia käyttämättömiä että muiden tarpeettomia vaatteita tai esineitä. Erilaisia keinoja muuntaa vanhoja vaatteita voivat olla värjäys, liimaus, leikkaus ja ompeleminen, joiden kautta syntyy niin sanottua tavallisen ihmisen huippumuotia. Tosin suuntauksesta ovat nykyään kiinnostuneet myös suuren maailman muotisuunnittelijat, jotka ovat valmistaneet omia, erittäin suosittuja trashion-vaatelinjojaan.

Filosofia trashionin takana

Trashionin taustalla oleva filosofia ja etiikka käsittävät ympäristöystävällisyyden ja innovatiivisen ajattelun. Esimerkiksi perinteisten esineiden ja vaatteiden valmistaminen kierrätetyistä tai poisheitetyistä materiaaleista voi olla trashion-muotia, kuten myös avantgarde-muodin luominen roskista tai vanhoista vaatteista. Trashion on melkeinpä kuin kierrätystä tuunaamalla, tosin siinä on alusta asti ollut vaatimus muodikkuudesta, kun taas kierrättäminen on ollut vapaampaa. Trashionin tavoite on muodostaa – minkä tahansa tuunauksen tavoin – uutta arvoa jo pois heitetylle esineelle tai vaatteelle.

Trashion-muodin valmistamisen ei myöskään ole pakko olla edullista, vaan se voi olla yllättävän hinnakastakin, riippuen siitä muotia valmistavan tahon taidoista ja brändistä. Idealistinen tavoite on kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon jätteet saastuttavat ympäristöä. Käytettävissä materiaaleissa vain taivas on rajana. Jotkut kuuluisat muotitaiteilijat ovat muodostaneet trashion-muotia merestä kerätystä muovista tai muista kaduilta löydetyistä roskista. Ekologisista vaatteista poiketen trashion-vaatteissa käytetään suoraan roskia eikä niistä tehtyjä kierrätettyjä kankaita tai muita materiaaleja.

Trashionin historia

Alkuperäiskansat ympäri maailman ovat käyttäneet vuosisatojen ajan poisheitettyjä materiaaleja muodostaakseen uusia käyttöesineitä. Afrikkalaiset ovat tehneet riisistä ja mehupurkeista laukkuja ja haitilaiset ovat tehneet veistosmaisia koruja vanhoista öljytölkeistä. 1990-luvulla amerikkalainen taiteilija Ann Wizer käytti muovijätettä Filippiineillä esitetyssä puettavan taiteen projektissaan nimeltään ”Virus Project”. Maailman ensimmäiset muovisista pakkausmateriaaleista tehdyt kassit olivat Wizerin vaatteiden asusteita. Nykyään Kaakkois-Aasiassa on lukuisia pienimuotoisia köyhyydentorjuntaprojekteja, jotka luovat samanlaisia trashion-asusteita ja -kodintarvikkeita. Yksi näistä on Wizerin perustama hyväntekeväisyysjärjestö XSProject.

Trashion -muotia esiteltiin ensimmäisen kerran New Yorkissa vuoden 2004 lopulla kuuluisissa underground-juhlissa Plan B-yökerhossa. Se oli tärkeä osa taideteatteri Urban Gypsy Circuksen muotia, joka on monimediataiteilija Miz Metron järjestämä taidejuhla. Juhlat johtivat Miz Metron ja Matthew Namerin järjestämään ensimmäiseen TRASHION Art-näyttelyyn Manhattanilla vuonna 2009. Vuonna 2006 taidesuunnittelija Julia Genatossio perusti ensimmäisen trashion-muotitalon, Monsoon Vermontin. Se valmistaa sateenvarjoja, suihkuverhoja ja reppuja Jakartan roskista. Trashion on ollut myös osa monia kouluprojekteja, paikallisia muotinäytöksiä ja varankeräystapahtumia.

Suomalainen trashionista Outi Pyy

Suomessa on ainoastaan yksi nimi yli kaikkien, joka on toiminut sanansaattajana trashion-muodille jo vuosien ajan, nimittäin Outi Pyy. Pyy myös itse elää omien oppiensa mukaan, sillä hän itse tekee kaikki omat vaatteensa ja asusteensa kirpputoreilta haalituista, second hand-kaupoista löydetyistä tai muista kierrätyspaikoista ostetuista vanhoista esineistä ja vaatteista. Pyyn trashion-ideologia on ollut niin suosittu, että hän päätti kirjoittaa siitä kirjan, lokakuussa vuonna 2012 julkaistun opuksen: Trashion – tee itse huippumuotia. Häntä pidetään Suomessa kierrätysmateriaalien kuningattarena ja trashionistana.

Helsingissä asuva Pyy on valmistunut Heinolan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta. Kirjan kirjoittamisen lisäksi Pyy on kirjoittanut jo vuosikausia omaa muotiblogiaan, jossa hän jakaa omia ideoitaan, vinkkejään, suunnitelmiaan ja ajatuksiaan trashion-muodista. Blogilla on satoja tuhansia seuraajia. Hänen tunnetuimpia tuotoksiaan on Linnan juhliin suunniteltu juhlamekko, jonka materiaaleina olivat kahvikapselit. Mekon tekeminen vaati 150 tuntia ja 5000 kapselia, mutta se on edelleen yksi puhutuimmista luomuksista. Oman suunnittelutyönsä lisäksi Pyy työskentelee somistajana ja visualistina kansainväliselle vaatemerkille.

Kansainvälinen vaikuttaja: Marina DeBris

Australialainen taiteilija, taitelijanimeltään Marina DeBris on keskittynyt tekemään muotia, jonka tarkoitus on kiinnittää huomiota rantojen ja merien saastumiseen. DeBrisin taideteoksissa käytetään rannalle huuhtoutunutta muovia ja roskaa, akvaarioita ja taiteellisia esineitä. Taiteen lisäksi DeBris on aktiivinen varankerääjä useille ympäristöä suojeleville organisaatioille. Hän tekee myös mielellään yhteistyötä voittoa tavoittelemattomien organisaatioiden ja koulujen kanssa kertomalla lapsille merten saastumisesta. Lisäksi hän kerää tehokkaasti varoja taidekoulutukseen sekä puhuu puhtaan energiantuotannon ja kestävän ilmastopolitiikan puolesta.

Amerikkalainen trashionista ja ympäristövaikuttaja: Nancy Judd

Amerikkalainen taiteilija ja ympäristöaktivisti Nancy Judd tekee taide-esineitä ja vaatteita roskista. Hän luo elegantteja vaatteita, joita on vaikea uskoa esimerkiksi murskatusta lasista ja muovipusseista valmistetuiksi. Hänen tarkoituksenaan on herättää keskustelua ja kannustaa toimintaan ympäristöystävällisyyden puolesta. Kansainvälisesti tunnustettu Judd on kuuluisa pysyvästä näyttelystään Smithsonian-museossa, Wall Street Journalin kansikuvasta ja ympäri Amerikkaa kiertävistä trashion-näyttelyistään. Juddin ideologiaa ja filosofiaa on kuunneltu myös kahdessa TEDx -konferenssissa. Hänellä on oma Recycle Runway-huippumuotilinja, jota on esitelty lentokentillä, kauppakeskuksissa ja museoissa ympäri Amerikkaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *