Vanhojen huonekalujen tuunaaminen

Olipa kyseessä vanha sohva, pöytä, tuolit tai vaikkapa lipasto, kannattaa aina harkita myykö vanhan huonekalun pois vai tuunaako sen muutamalla helpolla niksillä uuteen uskoon. Usein mielessämme on käsitys, että uusi on aina parempi vaihtoehto. Vanhasta voi kuitenkin tehdä huomattavan paljon persoonallisemman. Jos vanhan huonekalun korjaamiseen tai uudistamiseen jaksaa sijoittaa hieman aikaa, sekä pienen summan rahaa tarvittavia työkaluja ja tarvikkeita varten, on lopputulos usein upea ja kaiken lisäksi ainutlaatuinen.

Nykypäivänä rustiikkista sisustusta on alettu jälleen arvostaa. On myös ollut aikoja, jolloin sisustuksen maailmassa kaiken piti olla uutta, kiiltävää ja lähes muovisen oloista. Nykyään rustiikkiset ja omaperäiset yksityiskohdat ovat tervetulleita, jopa toivottuja ja haluttuja. Mikä olisikaan siis parempi tapa saavuttaa tällainen vanhaa arvostava sisustus, kuin tekemällä jostakin vanhasta ja turhasta täysin erilaista ja silmää miellyttävää. Monet rakastavatkin erilaisia sisustusprojekteja, joissa voi vaikkapa ostaa vanhan huonekalun kirpputorilta ja uudistaa sen.

Huonekalujen maalaaminen

Maalaaminen on yksi kaikista tehokkaimmista tavoista, joilla vanhat huonekalut saavat uuden ja raikkaan yleisilmeen. Maalaaminen on samalla yksi kaikista halvimmista tavoista saada huonekalu näyttämään hyvältä saman tien ilman suurempaa vaivaa. Vaikkei olisi koskaan ennen huonekaluja tuunannutkaan, voi silti jokainen kokeilla maalaamista ja saada aikaan hyvän ja näyttävän lopputuloksen. Maalaamista varten tarvitsee muutaman tärkeän tarvikkeen, jolla projekti onnistuu. Kokonaisbudjetti voi helposti pysyä alle 15 eurossa ja tämä tulee takuulla halvemmaksi kuin uuden ostaminen.

Useimmiten maalatessa on muistettava muutama niksi, jolla lopputulos saadaan onnistumaan. Ensimmäisenä pinta täytyy hioa. Hiomisen tarkoituksena ei ole purra pintaa syvemmälle, vaan saada karheutta pintaan maalia ja lakkaa varten. Tuunattavan huonekalun pinnan tulee myös olla puhdas. Kaikki epäpuhtaudet nimittäin paistavat helposti maalin alta ja tekevät maalaustyöstä epäsiistin ja epätasaisen näköisen. Parhaan lopputuloksen saa antamalla maalin kuivua rauhassa, korjaamalla kaikki epätasaisuudet ja lopuksi lakkaamalla maalattavan pinnan sopivalla päällyslakalla.

Uusi elämä vanhalle huonekalulle

Vanha huonekalu voi saada uuden elämän monella eri tavalla. On siis tärkeää, että ennen kuin heittää vanhan huonekalun pois, yrittää hyödyntää sen muulla tavalla. Jos tuunauksen jälkeenkään huonekalu ei löydä paikkaansa kodissa, tai ei muuten vaan miellytä omistajan silmää, voi olla parasta vaikkapa kokeilla huonekalun eteenpäin myymistä. Monet jopa ostavat vanhoja huonekaluja, jotta ne tuunattuaan voisivat myydä tavarat eteenpäin. Usein tuunatusta huonekalusta saa myös enemmän rahaa kuin mitä vanhasta olisi saanut.

Huonekalujen myymiseen löytyy monia erilaisia sivustoja internetissä. Usein myynti-ilmoitus saa nopeasti lukuisia vastauksia ja myyjä pääsee vastaamaan ihmisten erilaisiin kyselyihin tuotteesta. Jos sen sijaan on etsimässä jotakin, mistä saisi tuunattua uuden huonekalun, kannattaa myös suunnata internet-palstoille ja kierrätyskeskuksiin. Usein kaikista parhaat löydöt tehdäänkin juuri odottamattomista paikoista, kuten kirpputoreilta, kierrätyskeskuksista ja internetin myyntisivuilta. Tuunaus sopii harrastuksena myös sellaiselle, jolla ei ole pussissa paljoa ylimääräistä. Tämän ansiosta tuunausta voi suositella kaikille.

Mistä löytää inspiraatiota?

Monet meistä haluaisivat kokeilla huonekalujen tuunaamista, mutta oikeanlaisen inspiraation löytäminen tuntuu usein hyvin vaikealta. Ei siis kannata lannistua, vaan taustalla kytevä halu riittää jo tuunauksen aloittamiseen. Yksi parhaista keinoista löytää ideoita ja inspiraatiota on internetin ihmeellinen maailma. Ensinnäkin sivustot, kuten Pinterest, ovat tarkoitettu nimenomaan erilaisten kiinnostuksen kohteiden jaotteluun, tutkimiseen ja inspiraation löytämiseen. Erilaisia tuunausideoita löytyy enemmän, kun jaksaisi edes tutkia läpi. Myös blogit ja sisustusta täynnä olevat nettisivut tuovat selaajalleen inspiraatiota.

Tuunaamiseen voi löytää inspiraatiota sisustuslehdistäkin. Lehdet usein kertovat myös laajemman tarinan huonekalujen ja niiden tuunauksen taustalla. On mielenkiintoista kuulla, miten tuunausta harrastavat ovat löytäneet tuunattavan huonekalunsa ja miten huonekalu on taiottu uuteen uskoon. Jos tarvitsee tarkempia ohjeita askel askeleelta, on hyvä idea tutkia vaikkapa YouTuben tarjoamia ohjeistavia videoita. Näiden videoiden avulla kirjallisen tai suullisen ohjeen lisäksi katsoja saa visuaalisen avun tuunauksen saloihin. Tämä auttaa varsinkin aloittelevaa harrastelijaa paljon.

Persoonallisuus esiin!

Olipa kyseessä mikä huonekalu tahansa, on tuunaaminen aina polku kohti hauskoja, tunnelmallisia ja ennen kaikkea persoonallisia huonekaluja. Vaikka ei olisikaan kaikista paras tuunaamaan tai taitavin loihtimaan siistiä lopputulosta, on oman persoonallisuutensa näyttäminen sisustuksessa kaikista tärkeintä. Kuka tahansa voi ostaa kuvastosta uusia puhtaita huonekaluja ja olla tyytyväinen. Todellinen sisutuksen lahja kuitenkin usein näkyy siinä, että näkee potentiaalia jossakin vanhassa ja osaa yhdistellä erilaisia elementtejä. Persoona on kaikista tärkeimmässä osassa alusta loppuun saakka.

Kaiken kaikkiaan tuunaus on hauskaa, järkevää ja edullista. Tuunaamalla vanhaa voi säästää paljon rahaa ja tarvittavat tarvikkeet eivät ole juuri minkään hintaisia. Usein pieni projekti tylsän arjen keskellä on myös hauskaa ja rentouttavaa ajanvietettä, ja monet sanovatkin pääsevänsä eroon stressistä tuunatessaan vanhoja huonekaluja. Kun vanhoihin huonekaluihin jaksaa laittaa vähän aikaa, säästää samalla ympäristöä ja tukee kestävää kehitystä. On siis selvää, että kaikkien hyvien puoliensa ansiosta vanhojen huonekalujen tuunaaminen on kokeilemisen arvoinen harrastus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *