Ympäristöä ajatellen mutta tyylillä

Kun alkaa tosissaan pohtia ekologisia arvoja ja haluaa elää niiden mukaisesti, on niiden mukaan alettava elää lähestulkoon jokaisella elämän eri osa-alueella. Ekologinen sisustaminen ei siis myötäile nykyajan trendejä, eikä ekologinen sisustaja osta uusia tavaroita, joita sisustuslehdissä mainostetaan, se kun ei olisi ollenkaan ekologista. Tyylikäs sisustaminen ei kuitenkaan vaadi suuria rahamääriä, vaan siinä voi käyttää omaa luovuuttaan. Pienilläkin muutoksilla saa paljon aikaan, kunhan vain jaksaa nähdä hieman vaivaa sisustuksen eteen.

Paras ja ekologisin tapa on kierrätys. Kirpputoreilla kierteleminen ja nettikirppiksillä surffaileminen ovat loistavia keinoja löytää uusia, mielenkiintoisia esineitä ja tuotteita. Toiselle tarpeeton on usein toisen aarre. Yleisesti ottaen suomalaisilla kirpputoreilla myydään ainoastaan hyväkuntoista tavaraa, joten ei tarvitse pelätä joutuvansa kahlaamaan läpi rikkinäisiä romuja. Sisustustavaroita voi myös tehdä ja itse voikin ommella esimerkiksi uudet verhot tai pöytäliinan. Kankaatkin saattaa parhaimmassa tapauksessa saada ostettua hukkapaloina, jolloin rahaa ei kulu juuri lainkaan, eikä kangasta mene hukkaan.

Tuunaa vanhaa

Vanhan tuunaaminen on helppo keino saada kotiin jotain uutta, käyttämättä siihen paljoakaan rahaa. Tavaroiden ja huonekalujen kunnostaminen ja maalaaminen tuovat nopeasti uutta väriä ja tyyliä kotiin. Toisaalta jotkut vanhat huonekalut näyttävät vain paremmilta, kun niitä ei kunnosta. Osan tavaroista voi siis antaa olla alkuperäisessä kunnossaan muistuttamassa myös entisajasta. Sohvastakin saa näppärästi kuin uuden, kun vaihtaa sohvanpäällisen tai sohvatyynyt. Myös muilla pienillä kikoilla saa paljon aikaan. Tuo vaikka makuuhuoneen viltti olohuoneeseen ja ilme on jo uusi.

Keittiöönkään ei tarvitse tehdä suurta ja kallista keittiöremonttia, kun pienillä muutoksilla saa paljon aikaan. Vaihtaa voi esimerkiksi keittiön kaapistojen vetimet. Ne eivät maksa paljon, mutta luovat keittiöön aivan eri ilmeen. Vetimiä voi vaihtaa muissakin huoneissa ja vaikkapa olohuoneen tv-tason vetimet voivat olla hyvinkin näyttävät, ja tv-tasosta tulee oikea katseenvangitsija. Tuunaamalla sisustaja ottaa ympäristön huomioon. Kun mitään uutta ei tarvitse ostaa, säästyy myös luonnonvaroja, eikä koidu ylimääräisiä hiilidioksidipäästöjä. Näin sisustaja voi pienentää hiilijalanjälkeään.

Luonnonmateriaalit käyttöön

Moni ei tule ajatelleeksi, että myös materiaaleilla voi vaikuttaa paljon ympäristön säästämiseen. Luonnonmateriaalit ovat kaikkein ekologisimpia, joten mieti siis tarkkaan, mitä materiaaleja sisustuksessasi käytät. Luonnonmateriaaleja ovat esimerkiksi bambu, täyspuu, hamppu, pellava, villa ja kivet. Muovi ja kaikki keinotekoiset materiaalit taas ovat kaikkein huonoimpia vaihtoehtoja. Niiden valmistaminen tuhoaa ympäristöä ja osa näistä materiaaleista saattaa sisältää myös terveydelle haitallisia ainesosia. Kun käyttää luonnonmukaisia materiaaleja, tekee myös palveluksen itselleen ja terveydelleen siinä sivussa.

Huonekaluissa, peitteissä ja tyynyissä käytetään myös paljon täytteitä. Täytteiden osaltakin kannattaa kiinnittää huomiota ekologisuuteen. Ekologinen sisustaja välttää synteettisiä täytteitä ja valitsee jälleen kerran luonnonmukaiset materiaalit. Luonnonmukaisia täytemateriaaleja ovat esimerkiksi jouhet, luonnonkumi ja kookoskuitu. Uusissa huonekaluissa näitä luonnonmateriaaleja käytetään vain harvoin. Sen vuoksi vanhojen huonekalujen verhoileminen on aina ekologisempaa kuin uusien huonekalujen ostaminen. Verhoilukankaana kannattaa käyttää vaikkapa hamppua, pellavaa tai puuvillaa. Kaikki näistä ovat ympäristöystävällisen sisustajan suosimia materiaaleja verhoiluun käytettäväksi.

Panosta laatuun

Jos huonekaluja tai muita tavaroita joutuu ostamaan uutena, kannattaa silloin panostaa laatuun. On parempi ostaa yksi tavara, joka kestää, kuin uusia tavaroita useammin. Ongelmana tässä on monesti se seikka, että laatu maksaa paljon. Esimerkiksi laadukas kolmen hengen istuttava sohva voi maksaa helposti useita tuhansia euroja. Tässä kannattaa kuitenkin muistaa se, ettei hinnaksi tule paljon mitään vuotta kohti, kun hinnan jakaa esimerkiksi 20 vuodella, joka on laadukkaan sohvan käyttöikä.

Hyvin säilyvien ja laadukkaiden materiaalien lisäksi myös ajaton design pidentää käyttöikää. Kun ostaa tyylikkään sohvan, joka kestää aikaa, ei siitä haluakaan luopua. Tällöin sohvaa ei tarvitse edes tuunata, jolloin ekologisuus voidaan viedä aivan toiselle tasolle. Laadukkailla tuotteilla on myös korkeampi jälleenmyyntiarvo, jos joskus tulee se aika, että tahdot päästä huonekalusta eroon. Hyvä ja laadukkaasti tehty huonekalu on sijoitus tulevaisuuteen, eikä huonekaluissa kannata säästää rahaa, koska laadukkaat tuotteet maksavat hintansa takaisin.

Kasvit elävöittävät

Kasveilla sisustaminen on helppoa ja niillä saa huoneisiin väriä ja elävyyttä. Tämän lisäksi kasvit eivät kuormita ympäristöä, päinvastoin. Joskus huonekasvit saattavat myös innostua sisustamaan itsenäisesti. Jotkut kasvit nimittäin päättävät kasvaa nopeasti, jolloin esimerkiksi hyllyille saattaa ilmaantua pitkiä köynnöksiä. Kasvit pysyvät yleisesti ottaen hyvänä vähällä hoitamisella. Kunhan kukkia muistaa kastella säännöllisesti, ne elävät pitkään. Kasvien paikkoja vaihtelemalla voi helposti muuttaa kodin ulkoasua ja sen lisäksi huonekasvit ovat halpaa sisustamista.

Tee fiksuja valintoja

Ympäristötietoinen sisustaja on tätä päivää. Nykyään ekologisuutta pidetään hyveenä ja kaikki pyritään hoitamaan ympäristöä liikaa kuormittamatta. Jos haluaa tuunata vanhaa maalaamalla, kannattaa maaleihin kiinnittää huomiota. Ympäristömerkityissä maaleissa on vähiten kaikkia haitallisia aineita. Päästöluokka M1 on sellainen maali, jota ekologiset sisustajat suosivat. Vaihda myös kaikkiin valaisimiin LED-lamput, jotka kestävät pidempään ja ovat huomattavasti ympäristöystävällisempiä. Ne säästävät sähköä, jolloin huomaat eron myös sähkölaskussasi. Kiinnitä huomiota myös laitteiden energiankulutusluokkaan. Mitä parempi se on, sitä ympäristöystävällisempi laite on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *